Dry Needling – Fysio- en Oefentherapie Rhenen-Elst(U) – Rhenen
Nieuwe Veenendaalseweg 51a 3911ME Rhenen Tel:0317 613467

Fysio- en Oefentherapie Rhenen-Elst (U)

Welkom in onze praktijk!

Het team bestaat uit elf personen met ieder een eigen specialisatie. Zo kunt u in onze praktijk naast reguliere fysiotherapie, revalidatie en oefentherapie Cesar, onder andere terecht voor manuele therapie, bekkenfysiotherapie, shockwave, echografie, slaapoefentherapie, sportfysiotherapie, oedeemtherapie, handtherapie, dry-needling en fysio- en medische fitness. Ook bieden wij in Rhenen Floor® Zwangerschapstraining, Floor® Hersteltraining en Floor® Bevallingsvoorbereiding.

Een afspraak maken kan tussen 8.00 uur en 12.00 uur aan de balie in Rhenen, of u kunt ons bellen op nummer:

Voor Rhenen: 0317-613467

Voor Elst: 0318-471930

Voor Achterberg: 0317-615589

In de middag is onze telefonische bereikbaarheid beperkt.

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een van de nieuwere behandelmethodes binnen de fysiotherapie. Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt zich op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat . Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen (‘myofasciale triggerpoints’) via het gericht prikken met een naald binnen de spier. Er wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling en acupunctuur

Dry needling en acupunctuur zijn twee verschillende behandelmethodes. Bij acupunctuur worden er meestal meerdere naalden ingezet om invloed uit te oefenen op de energiebanen. Bij Dry needling wordt er gebruikt gemaakt van één naald waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt specifiek op de zogenoemde triggerpoints van de spieren en niet op de energiebanen.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘’knoop’’ in de spier die naast lokale drukpijn ook ergens anders pijn kan projecteren in het lichaam. De fysiotherapeut zoekt deze specifieke punten op door middel van palpatie (voelen).

Hoe herken ik een triggerpoint?

  • Pijn/ stijfheid lokaal in een spier of pijn/stijfheid die ergens anders in het lichaam projecteert
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag: anders gaan bewegen
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe ontstaan zulke triggerpoints?

  • Acuut moment – bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval/sportletsel
  • Bij langdurig herhaalde bewegingen of langdurig dezelfde (verkeerde) houding
  • Langdurige afwezigheid van bewegen (gips,braces of sling)
  • Instabiele gewrichten (enkels en/of knieën)
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie

Waar richt de behandeling zich op?

Het doel van de behandeling is het dé-activren van een triggerpoint waardoor de spier zich kan ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut zich vaak oriënteren op meerdere spieren.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt spant de spier zich kort aan. Dit geeft een soort ‘kramp ’gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan zijn dat na een dry needling behandeling de spier vermoeid/zwaar aanvoelt of dat u wat gaat zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel. Uiteindelijk zorgt de ontspanning van de spier voor een betere beweeglijkheid.

dryneedlingfolder